Bușteni

Oraș în județul Prahova, așezat la poalele Masivului Caraiman din Muntii Bucegi și la poalele Munților Baiului (cartierul Zamora), pe cursul superior la Văii Prahova, la altitudinea de 880 – 940 m, la 55 km NV de Ploiești și la 135 Km NV de București.

Stațiune balneoclimaterică și de odihnă de interes general, cu funcționare permanentă, cu climat tonic stimulant, cu aer curat, ozonizat, lipsit de praf și alergeni cu efecte curative în tratarea nevrozelor astenice, a surmenajului fizic și intelectual. Este cale de acces pentru Munții Bucegi, numeroase trasee turistice având punct de plecare de aici.

Primele nuclee de locuire datează din jurul anului 1800, îndeosebi pe Valea Cerbului, unde exista un loc numit “La Bușteni”, de la care derivă numele actual al orașului, iar în 1840 apare menționat ca localitate rurală cu 12 familii. Este declarat oraș în anul 1946.

Obiective turistice de interes sunt: muzeul memorial Cezar Petrescu aflat în casa scriitorului, Biserica “Nașterea Maicii Domnului” ctitorie din anul 1889 (sfințită la 8 sept 1889) a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, construită după planurile arhitectului I.N. Socolescu, cu ajutorul unor constructori italieni. Castelul Cantacuzino (1910) situat în cartierul Zamora, monumentul de bronz “Ultima grenadă”, realizat in 1928 de sculptorul Dumitriu Bârlad, reprezentandu-l pe legendarul caporal Mușat, care lansează o grenadă împotriva inamicului.

Este un principal punct turistic, cu pârtie de ski, Kalinderul, cu o instalație de telescaun ultramodernă, cu capacitate mare de transport. Stațiunea este legată, de asemenea, de platoul Bucegilor (Cabana Babele) printr-o line de telecabină, dată în folosință la 11 august 1978, cu lungimea cablului de 4350 m, cea mai lungă din România și a treia din Europa, și o diferență de nivel de 1237m. De la Cabana Babele o linie de telecabină asigură legătura cu Hotelul Peștera de pe Valea Ialomiței. Platoul Bucegilor este un loc foarte bun pentru practicarea skiului de tură.

Pârtia

Grad de dificultate

Lungime (m)

Altitudinea la plecare (m)

Altitudinea la sosire (m)

Diferența de nivel (m)

Instalații de cablu

Nocturnă

Kalinderu

mediu

1300

1260

978

282

telescaun

da

ANPC  Termeni si conditii