Decalogul skiorilor

Reguli generale pentru practicarea skiului în condiții optime de securitate:

1.    SkiaÈ›i fără să incomodaÈ›i. Orice skior trebuie să se comporte în aÅŸa fel încât să nu-l pună pe celălalt de lângă el în pericol.

2.     SkiaÈ›i pe pârtii corespunzatoare pregătirii fizice È™i tehnice pe care o aveÈ›i. RespectaÅ£i gradul de dificultate a pârtiei. Astfel, un skior care are cunoÅŸtinÅ£e avansate în acest sport nu trebuie să skieze pe o pârtie rezervată începătorilor ÅŸi nici invers.

3.    Nu skiaÈ›i cu viteze care vă depășesc capacitățile de control. AdaptaÅ£i viteza cu care skiaÅ£i la pregătirea tehnică, starea pârtiei, condiÅ£iile meteo.

4.    Skiorul din deal îl ocoleÈ™te pe cel din vale. Cel care skiază în deal are o poziÅ£ie dominantă, de aceea, el trebuie să-ÅŸi aleagă traseul, în aÅŸa fel încât să protejeze skiorului din vale.

5.    Numai după ce vă asiguraÈ›i că nu incomodaÈ›i ceilalÈ›i skiori È™i că păstraÈ›i distanÈ›a regulamentară, aveÈ›i voie să intraÈ›i în depășire.

6.    Nu traversaÈ›i pârtia pe lățime înainte de a vă asigura că nu produceÈ›i accidente.

7.    EvitaÅ£i opririle pe pârtie. ÃŽn cazuri de absolută necesitate, staÅ£ionarea sau oprirea trebuie să se facă doar pe marginea pârtiei. De asemenea, în caz de cădere, eliberaÅ£i urgent pârtia.

8.    Urcarea pe pârtie se realizează obligatoriu pe marginea acesteia, indiferent dacă folosiÈ›i skiurile sau nu.

9.    Skiorii sunt obligaÈ›i să respecte indicatoarele È™i semnalizatoarele instalate pe pârtie.

10.    ÃŽn cazul producerii unui accident, skiorul trebuie să ofere ajutor persoanei/persoanelor rănite. Cel care a provocat accidentul trebuie să rămână pe loc È™i să răspundă pentru pagubele materiale È™i fizice pe care le-a produs.


ANPC  Termeni si conditii