Decalogul skiorilor

Reguli generale pentru practicarea skiului în condiții optime de securitate:

1.    Skiați fără să incomodați. Orice skior trebuie să se comporte în aşa fel încât să nu-l pună pe celălalt de lângă el în pericol.

2.     Skiați pe pârtii corespunzatoare pregătirii fizice și tehnice pe care o aveți. Respectaţi gradul de dificultate a pârtiei. Astfel, un skior care are cunoştinţe avansate în acest sport nu trebuie să skieze pe o pârtie rezervată începătorilor şi nici invers.

3.    Nu skiați cu viteze care vă depășesc capacitățile de control. Adaptaţi viteza cu care skiaţi la pregătirea tehnică, starea pârtiei, condiţiile meteo.

4.    Skiorul din deal îl ocolește pe cel din vale. Cel care skiază în deal are o poziţie dominantă, de aceea, el trebuie să-şi aleagă traseul, în aşa fel încât să protejeze skiorului din vale.

5.    Numai după ce vă asigurați că nu incomodați ceilalți skiori și că păstrați distanța regulamentară, aveți voie să intrați în depășire.

6.    Nu traversați pârtia pe lățime înainte de a vă asigura că nu produceți accidente.

7.    Evitaţi opririle pe pârtie. În cazuri de absolută necesitate, staţionarea sau oprirea trebuie să se facă doar pe marginea pârtiei. De asemenea, în caz de cădere, eliberaţi urgent pârtia.

8.    Urcarea pe pârtie se realizează obligatoriu pe marginea acesteia, indiferent dacă folosiți skiurile sau nu.

9.    Skiorii sunt obligați să respecte indicatoarele și semnalizatoarele instalate pe pârtie.

10.    În cazul producerii unui accident, skiorul trebuie să ofere ajutor persoanei/persoanelor rănite. Cel care a provocat accidentul trebuie să rămână pe loc și să răspundă pentru pagubele materiale și fizice pe care le-a produs.


ANPC  Termeni si conditii